Byggeri

Nykøbing Sj. Psykiatriske Museum – En verden for sig

Museet i Nykøbing Sj. er et af sjællands mest spetakulære museer. Vi viser de unikke omgivelser, som sindslidende gennem 100 år har levet, spist, sovet, arbejdet og, for nogens vedkommende, er endt deres dage i. Udover museet, som ligger i den tidligere behandlingsafdeling “Fyrrehus”, giver vi vores gæster en rundvisning på hospitalet, som en del af entreen, vil hører du mere om psykiatriens udvikling gennem århundrede. Rundvisningen tager dig med på en tur rundt blandt de godt 50 bygninger, som ligger på det 80 hektar store område. Vi ser kapellet med tilhørende kirkegård og du får historien om, hvorfor kirkegården kaldes “de hjerneløses kirkegård”. Vi ser hospitalets brandstation, hvor funktionærene, der boede på hospitalet, var frivillige brandmænd og herefter går vi forbi kirken, som ligger i hovedbygningen.

Gå ikke glip af denne unikke historie, som har betydet alt for Nykøbing Sj. bys udvikling gennem næsten 100 år! Vi fortæller, hvordan Nykøbings vartegn “Vandtårnet” er knyttet til hospitalet, hvordan byudviklingen i Nykøbing har skredet frem over 100 år, og hvordan en by tager imod et sindssygehospital og dens “skæve” eksistenser.

Hospitalet er desuden opført i byggestilen “Bedre Byggeskik” og fremstår i dag som Danmarks største bygningskompleks indenfor denne stilart. Ligeledes kan du opleve resterne af det som engang var en stor haveby, opbygget efter engelske principper. Anlægget er den dag i dag stadig Nordens største.

Vores kompetente guider, som alle har en relation til hospitalet, vil desuden berige med historier om oplevelser og hændelser fra hospitalet, og på museet kan du opleve hverdagen for både ansatte og patienter. Desuden kan du studere behandlingsmetoderne fra middelalderen og frem til i dag, høre hvordan børskrakket i New York i 1929 påvirkede hospitalet i Nykøbing, hvorfor plejere, der giftede sig, blev fyret. Du kan også se de forhold, som flere af landets kunstnere bl.a. Laurits Hartz og Leo Mathisen, arbejdede under og høre hvorfor Simon Spies fra tid til anden lagde vejen forbi hospitalet i Nykøbing.

Bestemt et besøg værd!

Lukket for kommentarer